Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Leishmania, Ehrlichia en hartworm onder honden uit Zuid-Europa

Is uw hond afkomstig uit Zuid-Europa en niet langer dan zes weken geleden aangekomen in Nederland? Dan kunt u een bijdrage leveren aan ons onderzoek naar de parasieten Leishmania, Ehrlichia en hartworm. Voor het onderzoek vragen wij u twee keer naar het Universitair Dierenziekenhuis te komen voor een kosteloos onderzoek. Een keer zes weken na aankomst van uw hond in Nederland en een keer na negen maanden.

Zwerfhond uit Zuid-Europa

Is uw hond ouder dan zeven maanden, afkomstig uit Zuid-Europa, nog niet langer dan zes weken in Nederland? Dan kunt u bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn van deze groep honden. Meld u aan via dit formulier.

In Zuid-Europese landen kunnen honden besmet worden met de parasieten Leishmania, Ehrlichia en hartworm. Deze parasieten kunnen ernstige ziektes veroorzaken. De ziekteverschijnselen openbaren zich pas maanden tot soms jaren na infectie. Met het gevolg dat een eenmalige test voorafgaand aan het vertrek naar Nederland niet volstaat om zeker te weten dat de hond in Nederland niet alsnog ziek wordt.

De faculteit Diergeneeskunde onderzoekt hoeveel honden die afkomstig zijn uit Zuid-Europa positief testen op antistoffen tegen deze ziektes gedurende hun eerste negen maanden in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek dragen bij aan het opstellen van een diagnostisch advies, wat de sleutel is tot een tijdige en dus succesvolle behandeling.

Uw hond wordt twee keer onderzocht in het Universitair Dierenziekenhuis. De eerste keer binnen zes weken na de aankomst in Nederland, de tweede keer negen maanden later. Het onderzoek van de hond bestaat uit een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Aan het onderzoek zijn voor u geen kosten verbonden.

Wist u trouwens dat onze specialisten van de afdeling Hematologie ook veel patiënten met Leishmania onder behandeling hebben? Hiervoor kunt u een afspraak maken via 030 – 253 9411 of receptieukg@uu.nl.

Lees meer over ons onderzoek onder geïmporteerde zwerfhonden op de website van Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde.