Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Onderzoek misstanden fokkerij hondenrassen

De hondenrassen Franse bulldog en de chihuahua, worden onderzocht op het veel voorkomen van schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken. Dit schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

Welzijns- en gezondheidsproblemen 
Om misstanden in de fokkerij aan te pakken wil staatssecretaris Bleker jaarlijks onderzoek laten verrichten naar welzijns- en gezondheidsproblemen bij 2 dierrassen. Doel is het in kaart brengen van veelvoorkomende schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken. De betrokken rasverenigingen kunnen dan worden aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze problemen. 

Franse bulldog en de chihuahua 
De Franse bulldog en de chihuahua zijn veelgehouden hondenrassen waar zorgen bestaan. Met name ademhalings- en geboorteproblemen en de pijnlijke aandoening syringomyelie, waarbij het ruggenmerg wordt aangetast. Daarnaast komen bij deze rassen ook nog andere erfelijke aandoeningen voor die hart-, oog- en orthopedische problemen kunnen veroorzaken. 

Het onderzoek wordt in de komende jaren voortgezet bij andere dierrassen. 

Bron: Ministerie EL&I