Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Honden gezocht voor onderzoek naar verlatingsangst!

Heeft u een hond die continu blaft, het huis sloopt, en plast en poept in het huis wanneer hij/zij alleen thuis gelaten wordt? En wilt u dan meewerken aan een gratis onderzoek naar honden met verlatingsangst?

Het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de faculteit Diergeneeskunde biedt u de mogelijkheid om uw hond gratis te laten onderzoeken. Het departement doet onderzoek naar het welzijn van honden in Nederland. Gedragsproblemen die optreden bij honden met verlatingsangst zijn wijdverspreid in de Nederlandse hondenpopulatie en kunnen een belangrijk welzijnsprobleem zijn voor deze honden.

Wij zoeken:

 1. Lichamelijk gezonde honden die ouder zijn dan 11 maanden, en
 2. niet op medicatie staan voor verlatingsangst, maar wel
 3. ernstige kenmerken van verlatingsangst laten zien. Dit zijn gedragingen die de hond alleen vertoont wanneer hij/zij alleen wordt gelaten:
 • frequent en intensief blaffen, huilen en/of piepen. Buren kunnen hierover klagen; 
 • het huis van de eigenaren slopen (bijv. bankkussens aan stukken scheuren);
 • hyperactief zijn: de hond gaat bijvoorbeeld krabben aan deuren en ramen en rusteloos rondlopen;
 • in huis plassen en poepen

Wat gaat er gebeuren?

 • Indien uw hond voldoet aan bovenstaande voorwaarden, zal u worden uitgenodigd om naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te komen
 • Tijdens het onderzoek zal uw hond gefilmd worden en de hartslag van uw hond zal met een non-invasieve Polar® hartslagmeter worden gemeten.
 • Aan het einde van het onderzoek wordt er wat speeksel van uw hond afgenomen voor cortisolbepaling

Het hele onderzoek zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de gedrags- en fysiologische kenmerken (i.e. hartslag en cortisol) van honden met verlatingsangst te meten in een gestandaardiseerde omgeving, zoals in een dierenartsenpraktijk. Onze bevindingen kunnen zowel een bijdrage leveren voor het beoordelen van het welzijn in honden als voor het diagnosticeren van verlatingsangst in honden.

Wij bieden:

 • Gratis een gedrags- en fysiologisch onderzoek van uw hond
 • Een gratis onderzoeksrapport
 • Onderzoeksresultaten die de eigenaren een beter beeld kunnen geven over het aanpassingsvermogen van hun honden en de welzijnsbelemmering van de verlatingsangst voor hun honden

Wilt u deelnemen aan dit onderzoek, neemt u dan a.u.b. contact op via de e-mail: welzijnhond@uu.nl of telefoon: 030 – 253 38 71

Wij hopen van harte op uw medewerking aan dit onderzoek!

Inge Hoogendam
Dr. Alessia Ortolani