Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Liefde maakt blind

Hoe goed kent een eigenaar zijn hond eigenlijk als het gaat om gezondheid en welzijn? Uit recent onderzoek, in opdracht van Hill’s Pet Nutrition, blijkt dat bijna driekwart (70 %) van de honden- en katteneigenaren denkt dat hun geliefde huisdier een gezond gewicht heeft…
Dat liefde echter blind maakt, bleek toen de baasjes werd gevraagd eem foto te kiezen van de hond of kat die qua gewicht het meest op hun eigen dier lijkt. Het schokkende resultaat: 95% van de katten en 65% van de honden loopt een risico op gezondheidsproblemen ten gevolge van overgewicht, variërend van een licht tot een ernstog risico.

Liefde gaat door de maag
In het onderzoek werd ook gekeken naar de oorzaak van de extra pondjes bij onze huisdieren. Daaruit blijkt dat we die liefde die we voor onze dieren voelen, uiten door ze wat lekkers te geven: 1 op de 7 (14%) van de hondeneigenaren geeft hun hond elke dag kliekjes van het eten en 37% van alle honden- en katteneigenaren geeft hun huisdier élke dag honden- of kattensnoepjes. Nederlandse huisdiereigenaren denken dat te zware huisdieren net zo gelukkig zijn als slanke dieren. Sterker nog, bijna 1 op de 10 hondeneigenaren ziet hun huisdier het liefste mollig. “Honden- en katteneigenaren lijken de liefde voor hun dieren te uiten door ze (te) veel eten te geven. ze overvoeren en trakteren hen, terwijl de huisdieren eigenlijk veel energieker of beter af zouden zijn als ze een gezond gewicht zouden hebben. Veel baasjes realiseren zich niet dat hun dieren (veel) te zwaar zijn, met de grote gezondheidsrisico’s van obesitas tot gevolg” zegt Ronald Corbee, specialist Klinische Voeding bij de Universiteitsklinik voor Gezelschapsdieren.

Dit artikel is verschenen in het decembernummer van Onze Hond.