Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

De beroemde ziekenhuiskat Boris

Weinig katten zijn zo beroemd als Boris. Al jaren gaat hij uit eigen beweging naar het Tergooi-Ziekenhuis bij hem in de buurt om daar bij de hoofdingang de bezoekers van het ziekenhuis te begroeten.

Een kat die zeker niet in Majesteit mag ontbreken is Boris, al jarenlang de mascotte van het Tergooi-Ziekenhuis in Hilversum! Boris is een cyperse kat van tien jaar met een eigen baasje. Als Boris naar buiten wordt gelaten zou je denken dat hij lekker op vogeltjes en muizen gaat loeren terwijl hij zijn terrein inspecteert. Maar nee, Boris is een kat met een missie. Zodra hij buitenkomt, gaat hij naar het Tergooi-Ziekenhuis bij hem in de buurt. Hij geniet ervan om voor de ingang van het ziekenhuis tussen de bezoekers te vertoeven, alsof het aangenomen werk is. Hij laat zich alle aandacht die hij krijgt met groot genoegen welgevallen. Hij vormt een welkome afleiding voor iedereen die het ziekenhuis bezoekt. Zou Boris voelen dat hij daar nodig is, dat hij troost brengt? Zo wordt zijn aanwezigheid wel ervaren, getuige de vele berichten op internet, op zijn eigen Facebookpagina met meer dan 4200 likes!

Ernstig ongeluk
Vorig jaar november gebeurde er iets vreselijks. Boris werd aangereden. Hij werd overgebracht naar de IC van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht Zijn onderkaak was gebroken, er kwam bloed uit Boris zijn neus en bekje, en hij had moeite met ademhalen. Men vreesde dat hij hersen letsel had opgelopen.. Dagbladen besteedden aandacht aan het ongeluk en toonden een foto met Boris liggend aan een infuus. Welingelichte kringen vroeg zich af: “Wat is het Hilversumse ziekenhuis zonder Boris?”

Inzamelingsactie
Nadat het levensgevaar was geweken, kon Boris verder worden behandeld In Dierenkliniek Kerkelanden in Hilversum. De dierenarts
werd plat gebeld door bezorgde fans van Boris. Iedereen wilde weten hoe het met hem ging. Er ontstond spontaan een inzamelingsactie om geld bijeen te brengen voor de ongetwijfeld dure behandeling die Boris onderging.

Dit artikel is verschenen in nummer 92 van het tijdschrift Majesteit.