Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Verlatingsangst: een serieus welzijnsprobleem?

Heb je een hond die continu blaft, het meubilair sloopt en overal plast en poept wanneer je hem alleen thuis laat? Het zijn gedragsproblemen die veel voorkomen bij honden met verlatingsangst. Los nog van de schade die je hond kan aanrichten, is verlatingsangst een serieus welzijnsprobleem waar je hond ernstig onder kan lijden. Het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij en de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde doen onderzoek naar het welzijn van honden met verlatingsangst.

Het doel van het onderzoek is om de gedrags- en fysiologische (lichamelijke kenmerken zoals hartslag en cortisol) van honden met verlatingsangst te meten in een gestandaardiseerde omgeving, zoals in een dierenartsenpraktijk. Dr. Alessia Ortolani, senior onderzoeker en etholoog “Onze bevindingen kunnen een bijdrage leveren zowel aan het nauwkeuriger kunnen beoordelen van het welzijn van honden als voor het kunnen herkennen van verlatingsangst.”

Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Me & My Dog.