Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Lezersvraag schijnzwanger konijn

Mijn konijn (een voedster) leeft met een gecastreerde ram samen en heeft onlangs een nest gemaakt in het verblijf. Kan ze schijnzwanger zijn? Hoe lang duurt zoiets en komt het weer terug of is het iets eenmaligs? Ik vind het eng om haar te laten steriliseren omdat het me nogal een risicovolle operatie lijkt. Wat moet ik doen?

De verschijnselen die uw voedster vertoont passen inderdaad bij een schijnzwangerschap. De hormoonhuishouding bij konijnen en het optreden van een eisprong (ovulatie) is bij konijnen ook heel anders geregeld dan bij de meeste zoogdieren. Bij konijnen treed zelden een spontane eisprong op. Hiervoor is een stimulatie nodig. Wrijven over de flank kan echter al voldoende zijn. De aanwezigheid van de gecastreerde rammelaar kan dus een eisprong opwekken en daarmee ook een schijnzwangerschap. Deze schijndracht kan tussen de 16 en 18 dagen aanhouden. De voedster kan tijdens deze periode territoriaal worden en daarbij de eigenaar zelfs aanvallen.

Het volledige artikel is verschenen in het januari nummer van ‘Hart voor dieren’.