Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

De hond luistert als een mens

Eerst vielen vooral verschillen op. In het hondenkopje houden zich relatief weinig hersencellen bezig met luisteren naar geblaf terwijl er juist opvallend veel exclusief betrokken zijn bij de verwerking van natuurlijke geluiden zoals een plons, geruis of gekraak.
Bioloog Matthijs Schilder is minder verrast. ‘Sommige honden kunnen een groot aantal commando’s leren onderscheiden.’ Schilder houdt zich aan de Universiteit Utrecht bezig met gezelschapsdieren. ‘Net had ik een vrouw op het spreekuur waarvan de hond slechter gehoorzaamt als zij zich niet fit voelt.’ Honden kunnen mensen goed observeren. Ze lezen onze gebaren, kunnen aan onze blikrichting zien waar we naar kijken en leren te reageren op de emotie in onze stem.