Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Lezersvraag binnen plassen

Het antwoord wordt gegeven door dr. Anne Kummeling, specilaist Chirurgie voor Gezelschapsdieren UKG.

Behalve dat hier sprake kan zijn van ongewenst gedrag, kan er bij dit probleem ook heel goed sprake zijn van een echt medisch probleem. Het kan een urologisch probleem zijn, waarbij uw hond door een irritatie van de blaaswand plotseling verhoogde aandrang heeft en de plas dan binnen niet op kan houden. We noemen dat een ‘overactieve’ blaas. De oorzaak van de blaasirritatie kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of blaasstenen zijn. Het kan ook zo zijn dat uw hond niet goed de urine kan concentreren, waardoor hij zo veel urine produceert dat hij het niet lang genoeg kan ophouden. Ook hier kunnen verschillende medische redenen een rol spelen.

Dit artikel is verschenen in Hart voor dieren.