Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Veulenbrigade

Een fluwelen oogopslag, onhandig lange benen en grote hoop voor de toekomst. Een pasgeboren veulen maakt veel emoties los. En dus gaan eigenaren tot het uiterste als hun veulen niet gezond blijkt. Vier slechte starts met een happy end.

Het hengstveulen iBeat (v. Oscar) van Maisa Verwey werd met strubbelingen geboren. ‘We wisten het niet, maar onze KWPN-merrie Anassa (v. Contango) bleek ziek te zijn geweest tijdens de dracht. Hierdoor had het veulen een groeiachterstand, die allerlei complicaties opleverde. Na de geboorte wilde iBeat opstaan, maar kon dat niet. We hebben de merrie toen gemolken en de biest met de fles gegeven. Ik zag enorme vechtlust, maar toen het in de loop van de dag niet beter ging, zijn we naar Utrecht afgereisd.

De Veulen IC werd 23 jaar geleden opgericht en Inge Wijnberg geeft er, als specialist lnwendige Ziekten paard met de specialisatie  Neonatologie, al een aantal jaren leiding. Het team bestaat, behalve uit nog vier spectalisten waaronder ook europees gediplomeerden, uit speciaal getrainde studenten: de zogenaamde Veulenbrigade’

Het volledige artikel is te lezen in Hoefslag – fokkerij van april/mei 2014