Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Ringworm bij konijnen en cavia’s

Ze komen vaker voor dan je misschien denkt: schimmelinfecties bij konijnen en cavias. Het lastige is dat ze niet altijd opvallen, omdat een besmet dier er geen (zichtbare) last van hoeft te hebben. Maar het kan de infectie wel overdragen naar andere dieren, en ook naar mensen. Hoe weet je dus of jouw konijn of cavia een schimmelinfectie heeft? Hoe voorkom je dat ze er een krijgen? En hoe behandel je de verschijnselen?

Schimmelinfecties komen vaak voor. Uit een recente studie is gebleken dat van de konijnen in dierenwinkels 4% een infectie heeft. Bij cavia’s ligt dit percentage zelfs op 17%. Aantallen die duidelijk maken dat je als (toekomstig) eigenaar op je hoede moet zijn en dat je in veel gevallen maatregelen zou moeten treffen. Hoe kan het dat het zo vaak voorkomt en je er relatief weinig over hoort? Dr. Nico Schoemaker, specialist kleine zoogdiergeneeskunde bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) heeft daar wel een verklaring voor: “Het lastige bij schimmelinfecties is dat ze vaak niet opvallen. Een dier kan drager zijn en zelf nergens last van hebben. Datzelfde dier kan de infectie vaak ook met het eigen afweersysteem wegwerken. Dan lijkt het helemaal alsof het dier nooit ziek is geweest. Maar het konijn of de cavia in kwestie kan de infectie intussen wel verspreiden of al verspreid hebben.”

“Het is belangrijk dat (potentiële) eigenaren alert zijn op infecties en weten hoe ze deze kunnen voorkomen. En dat ze als dat nodig is, naar de dierenarts gaan om deze te laten behandelen.”

Dit artikel is verschenen in Dierenpraktijken, Zomer 2014 editie.