Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Tentoonstelling ‘Pferd und Krieg’

Of het nu gaat om bijen, duiven, honden of paarden: het gebruik, maar ook het misbruik, van dieren in oorlogstijd was en is nog altijd geen algemeen bespreekbaar onderwerp. Veel mensen weten niet eens dat dieren tot op de dag van vandaag worden uitgebuit voor oorlogsdoeleinden. Paarden zijn duizenden jaren de belangrijkste dieren geweest in oorlogsoperaties, waarbij ze in de meest uiteenlopende functies werden ingezet. De tentoonstelling, waarin vooral wordt gekeken naar de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, laat de extreme omstandigheden zien waaronder paarden in oorlogen moesten “functioneren”. Waar ligt de grens tussen een leven wezen en een “gebruiksobject”? Hoe en waar worden dieren tegenwoordig nog ingezet in oorlogs- en conflictgebieden?

De tentoonstelling is van 25 juni t/m 26 oktober te zien in het Westfälisches Pferdemuseum, Münster (D). Een van de onderwerpen die nader belicht worden betreft de veterinaire zorg voor paarden in met name de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie: http://www.pferdemuseum.de/en/exhibition/special-exhibition/