Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Alleen gevaccineerde pups en kittens naar Nederland

Jonge honden, katten en fretten kunnen pas met 15 weken worden geïmporteerd in Nederland. Vanaf 29 december 2014 is een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. De vaccinatie is pas geldig als deze is toegediend op een leeftijd van 12 weken en daarna 3 weken wachttijd in acht zijn genomen (i.v.m. werkzaamheid vaccin). Ook worden de regels voor dierenpaspoorten strenger.

Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt hierover: “Pups en kittens moeten gezond zijn als ze naar Nederland komen. Het verplicht vaccineren verkleint de kans op import van dieren met hondsdolheid en het overdragen ervan. Er komen jaarlijks ongeveer 80.000 honden naar Nederland.”

Vaccinatie

De maatregel van verplicht vaccineren wordt genomen, omdat de handel van pups toeneemt uit onder andere nieuw toegetreden Oost-Europese lidstaten die niet allemaal vrij van hondsdolheid zijn. Ook de aandacht voor dierenleed in het buitenland en daarmee de groeiende behoefte dieren naar Nederland te halen, vergroten de kans op deze aandoening in Nederland. Op dit moment heeft Nederland een rabiësvrije status en wil deze graag behouden.

Dierenpaspoort

De regels voor het verspreiden van dierenpaspoorten worden strenger. In een dierenpaspoort zijn de kenmerken (inclusief een chipnummer) en de gegeven vaccinaties geregistreerd. Lege paspoorten mogen straks alleen nog maar aan dierenartsen worden verkocht. Nu kan iedereen nog een dierenpaspoort aanschaffen, waardoor er makkelijk met de gegevens in een paspoort kan worden gesjoemeld. Zo circuleren in andere lidstaten bijvoorbeeld ook lege Nederlandse dierenpaspoorten.