Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Onderzoekbeurs voor kattenlever-organoïden toegekend


Hedwig Kruitwagen en Bart Spee, leveronderzoekers bij de faculteit Diergeneeskunde, hebben een onderzoekbeurs ($ 25.000) gekregen van de Winn Feline Foundation, om de recente ontwikkeling van kattenlever-organoïden verder uit te bouwen. De Winn Feline Foundation is opgericht in 1968 en steunt onderzoekers, dierenartsen en studenten in hun gezamenlijke inspanning om wetenschappelijk onderzoek binnen de kattengeneeskunde te bevorderen. De beurs zal worden gebruikt voor het optimaliseren van de kweekcondities van deze mini-organen (organoïden) in het laboratorium. Lever-organoïden zijn een soort 3D mini-levertjes die, in tegenstelling tot 2D-gekweekte cellen, de functies van de hepatocyten (‘levercellen’) heel precies benaderen.

Lever-organoïden zijn ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroepen van prof.dr. Hans Clevers (Hubrecht Instituut) en prof.dr. Alain de Bruin (Pathobiologie, faculteit Diergeneeskunde), aanvankelijk uit muizenlevers, later uit mensen- en hondenlevers. Master-student Ingrid Vernooij heeft kattenlever-organoïden ontwikkeld en die bevinding was de basis voor deze aanvraag, die werd beoordeeld als ‘very exciting, cutting edge work’.

Dit onderzoek kan een bijdrage leveren aan verbetering van de kwaliteit van leven van katten met typische leveraandoeningen zoals cholangitis (galwegontsteking) of lipidosis (vetstapeling in de lever).

Lees meer over leverziekten bij gezelschapsdieren…