Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Medewerkers faculteit Diergeneeskunde redden kameel in barensnood

13 mei 2015

Een moederkameel van Circus Renz is door het oog van de naald gekropen tijdens een lastige bevalling. Dankzij snel ingrijpen door een van de dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht is er een jong kameeltje geboren en is de moeder inmiddels ook weer helemaal in orde.

Circus Renz, dat zijn tenten heeft opgeslagen in Bilthoven, belde de spoedtelefoon van de faculteit toen een kameel in barensnood verkeerde. Kliniekarts Dick Scholten en twee studenten waren snel ter plaatse en zijn direct aan de slag gegaan. Even leek het er op dat het jonge kameeltje het niet zou gaan redden. Ook moeder kameel beleefde een paar moeilijke momenten. Maar toen Dick veilig zijn werk kon doen (de benen van de moeder werden gekluisterd) heeft hij de verkeerde ligging, van één been en het hoofd, van het jonge dier gecorrigeerd.

Met lichte trekkracht – ook moeder kameel perste wat mee – kwam kleine Eva ter wereld en ze leefde!!! “Supercool!”, zoals de twee Engelse uitwisselingsstudenten in verlospak het noemden.

Moeder maakt het goed. Het jonkie heeft het zwaarder. Het kan nog niet staan en dus nog niet zelf drinken. Moederkameel wordt daarom vele malen per dag gemolken, zodat haar kleine Eva gevoerd kan worden.

Circus Renz is van 14 t/m 16 mei te zien in Bilthoven.

Dierenarts Dick Scholten checkt de gezondheid van Eva, het zojuist geboren kameeltje