Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Merrie en adoptieveulen succesvol gekoppeld

27 mei 2015

Adoptieveulen Kanjer

Het was geen gemakkelijke start voor veulen Kanjer. Binnen een dag na zijn geboorte liet zijn moeder het leven. De eigenaar bracht daarop de kleine hengst en een van zijn andere merries naar onze kliniek, waar onze internisten meteen alles in het werk stelden om de twee paarden te ‘koppelen’. Met succes!

Voor jonge dieren is het altijd beter wanneer ze opgevoed worden door een oudere soortgenoot en zo ook voor paarden. Alleen dan leren ze om zich later ‘normaal’ te gedragen. Daarom moest ook geprobeerd worden om voor Kanjer een adoptiemoeder te vinden. Zoiets is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Weliswaar hadden we dankzij de eigenaar al de beschikking over een heel makke ‘ervaren’ merrie (die al meerdere eigen veulens succesvol had grootgebracht) maar dan nog moeten ze elkaar liggen.

Kanjer werd geboren op 15 mei en een dag later bij ons gebracht. Na vier dagen ‘gewenningsprocedure’ op afstand en voeding uit een drinkbak werd hij op 20 mei voor het eerst bij merrie Sunny in de box gebracht. De merrie had intussen een hormoonbehandeling gekregen, bedoeld om de periode vlak na een bevalling te ‘simuleren’. Bovendien kreeg ze een melkopwekkend middel toegediend. Nadat de rug van Kanjer was ingesmeerd met een beetje van de verkregen melk, mochten de twee voorzichtig kennismaken met elkaar. Meteen begon het veulen te drinken en sindsdien zijn ze onafscheidelijk!

Inmiddels zijn ze weer naar huis. ‘Geweldig werk’, schrijft de eigenaar op zijn Facebookpagina. De Universiteitskliniek voor Paarden verzorgt op deze manier jaarlijks meerdere ‘adopties’. Soms nemen die wat meer tijd in beslag dan bij deze jonge hengst, die met recht een Kanjer genoemd mag worden!