Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Slakkenkorrels levensgevaarlijk voor hond en kat

Het is weer slakkentijd en dat betekent dat er weer volop gebruik wordt gemaakt van anti-slakkenkorrels. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht wil baasjes waarschuwen; de korrels zijn ontzettend giftig voor honden en katten.

Afgelopen dagen zijn er een aantal honden bij de spoedopvang van de Universiteitskliniek in Utrecht binnengebracht met vergiftigingsverschijnselen doordat zij de korrels uit de tuin hebben gegeten.

De symptomen zijn, afhankelijk van de hoeveelheid korrels die opgenomen zijn: spierkrampen, braken, verminderd bewustzijn, toevallen, hoge lichaamstemperatuur. Met name dit laatste is erg gevaarlijk, door de krampen kan het wel oplopen tot 40 à 42 graden. Deze hoge temperaturen kunnen voor onder andere lever- en nierfalen zorgen. Door het braken en door het verminderde bewustzijn kan het dier zich verslikken wat weer een longontsteking tot gevolg heeft. Dit alles kan er voor zorgen dat het dier aan deze slakkenkorrelvergiftiging overlijdt.

De behandeling van de vergiftiging is symptoombestrijding. Als het snel wordt opgemerkt, dat is binnen 1 tot 4 uur, dan dient een dierenarts zo snel als mogelijk de maag spoelen. Het dier zal gedurende de behandeling in slaap gehouden moeten worden. En zelfs zo diep dat ze ook geïntubeerd moeten worden. Het kan 24 tot 48 uur duren voordat het gif het lichaam uit is. De therapie is zeer intensief, maar met de goede behandeling is er over het algemeen een goed herstel. Een gewaarschuwd baasje telt voor twee.