Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Nieuwe CT-scanner beter voor dier en dierenarts


Wat is er nieuw en bijzonder aan deze CT?
Het nieuwe apparaat, een Siemens 64-Slice Sliding gantry CT-scanner is uniek binnen de diergeneeskunde omdat het dier stil blijft liggen of staan, terwijl het apparaat over het dier heen beweegt. “De overstap van een single-slice CT naar de geavanceerde 64-slice CT scanner zorgt voor een aanzienlijke verbetering in beeldkwaliteit, maar ook scansnelheid, waardoor de dieren minder lang onder narcose hoeven”, vertelt een trotse Stefanie Veraa, radioloog bij de afdeling Diagnostische Beeldvorming.

De verbeterde beeldkwaliteit in combinatie met de nieuwste software stelt de afdeling Diagnostische Beeldvorming in staat steeds kleinere objecten beter in beeld te brengen, wat in de patiëntenzorg tot een nog betere diagnosestelling en chirurgieplanning bijdraagt. “Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kleine tumoren en uitzaaiingen, kiesveranderingen bij knaagdieren en paarden of botfissuren (botscheurtjes)”, aldus Stefanie.

Stafanie Veraa in overleg met haar collegaStefanie Veraa (rechts) overlegt met haar collega over een CT-scan.

“De hoge scansnelheid maakt het mogelijk om stabiele dieren onder lichte narcose te scannen en in uitzonderingssituaties kan een onderzoek plaatsvinden bij een wakkere patiënt, zoals bij spoedpatiënten of heel benauwde dieren. Ook wordt het mogelijk door de enorme vooruitgang in scansnelheid om contrast dat via een infuus wordt ingespoten in de vaten te volgen wanneer dit achtereenvolgens in de vaten en weefsels zichtbaar is. Er hoeft daarom maar 1 keer contrast gegeven te worden, waarna op verschillende achtereenvolgende momenten wordt gescand.”

Paarden en de sliding gantry
Een sliding gantry wil zeggen dat de scanner over rails heen en weer glijdt, terwijl de patiënt stil blijft staan of liggen. Dit maakt het onder meer mogelijk bij het staande paard het hoofd en voorste deel van de hals te scannen zonder dat deze onder volledige narcose gebracht hoeft te worden. De paarden worden op de juiste hoogte gebracht met behulp van een speciale lift en vervolgens gescand onder continue begeleiding van een anesthesist en kliniekmedewerkers.
“Dit levert vanzelfsprekend enorme voordelen op het gebied van narcoserisico’s, logistiek en kosten, doordat de voorbereidingstijd, scantijd en recovery korter zijn. Het maken van röntgenopnamen van het hoofd lijkt hiermee grotendeels verleden tijd.”
Met de nieuwe CT scan blijft het ook nog mogelijk om onder volledige narcose bij het liggende paard beelden te vervaardigen van benen en hoofd/halsgebied.

Eerstelijnspatiënten ook zeer welkom
De sliding gantry CT is niet het enige paradepaardje op de afdeling Diagnostische Beeldvorming. De 1,5 Tesla MRI en de sliding gantry CT zorgen er samen voor dat de diagnostische beeldvorming helemaal ‘up-to-date’ is, zowel voor patiëntenzorg, onderzoek als voor onderwijs. Naast de dierenartsen van de Universiteitsklinieken kunnen ook alle dierenartsen van buiten deze klinieken het gewenste beeldvormende onderzoek aanvragen, waardoor iedereen toegang heeft tot deze geavanceerde apparatuur. Patiënten kunnen rechtstreeks naar de afdeling Diagnostische Beeldvorming worden verwezen. De patiënt komt dan uitsluitend voor beeldvormende diagnostiek, wordt niet klinisch beoordeeld en zal ook geen behandeling ondergaan.

Meer weten?

Over CT-scans: in de rubriek ‘Ziektebeeld en behandeling’.

Over verwijzing van eerstelijnspatiënten: op onze website voor dierenartsen.