Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Oproep voor paarden met of verdacht van epilepsie

Heeft uw paard last van epilepsie? Of vermoedt u dat u paard het heeft? De Universiteitskliniek voor Paarden doet onderzoek naar en nieuw EEG-apparaat waarbij simultaan ook een video-opname gemaakt wordt. Met een EEG-apparaat kan hersenactiviteit gemeten worden. Een EEG-scan kan hierdoor helpen om de diagnose epilepsie te diagnosticeren. Het voordeel van dit apparaat is dat een langdurige opname gemaakt kan worden met simultaan een video-opname.

Het paard verblijft tijdens het onderzoek twee dagen in de stallen van de Universiteitskliniek voor Paarden. Voor het meten van de hersengolven wordt er een stoffen kap met daarin geïntegreerde elektroden op het voorhoofd van het paard geplaatst. Soms is het nodig om het hoofd van het paard te scheren voor betere ontvangst van de hersengolven. De draden  van de elektroden lopen langs de manenkam naar een zender die onder de beugel van een antirol-dekensingel zit bevestigd. Het meten van de hersenactiviteit gebeurt dus draadloos; het paard kan zich vrij bewegen in de stal. Zo kunnen 24 uur achtereen opnamen gemaakt worden van de hersengolven simultaan met videorecording. Eventueel kan dit ook in twee blokken van ieder 12 uur.

Indien uw paard (mogelijk) epilepsie heeft of als u een paard kent waarvan de eigenaar zou willen meewerken aan dit onderzoek, vragen wij u om contact op te nemen met Irene Derks via I.A.M.Derks@students.uu.nl of 06-27511222. Begeleidend specialist is dr. Inge Wijnberg.

Het maken van de EEG-scan is gratis; voor de verdere kosten van een uitgebreid neurologisch onderzoek en de stalling vragen wij een bijdrage van € 75,- (inclusief BTW). De uiterste aanmeldingsdatum is 13 december 2015.