Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Insuline producerende tumoren bij mensen en honden

Insuline

Een insulinoom (INS) is een insuline producerende tumor van de alvleesklier. Floryne Buishand onderzocht deze weesziekte, een zeldzame, maar ernstige aandoening. Daarbij gebruikte ze het INS bij honden als studiemodel voor het kwaadaardige INS bij mensen.

Hoewel een INS bij mensen zelden voorkomt, is de impact van de kwaadaardige variant groot. De helft van de patiënten overlijdt binnen twee jaar en minder dan twintig procent van de patiënten overleeft de ziekte langer dan tien jaar. Specifieke kennis over het ontstaan en uitzaaien van INS bij mensen ontbrak in oudere studies naar het INS.

Door gegevens over INS bij mensen en honden te vergelijken heeft ze tumoreigenschappen gevonden die de prognose van INS bij honden betrouwbaar voorspellen. Dankzij haar onderzoek is ook de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor kwaadaardige INS bij honden en mensen weer een stap dichterbij gekomen. De focus in het onderzoek lag daarbij op kankerstamcellen omdat deze verantwoordelijk zijn voor de groei en het uitzaaien van de tumor.

Buishand keek ook naar een nieuwe chirurgische techniek voor het verwijderen van INS en hun uitzaaiingen naar andere organen. Ze toonde aan dat die techniek bij honden voordelen heeft boven de conventionele chirurgische techniek.

Floryne Buishand promoveert op 5 januari 2016 om 14:30 in het Academiegebouw (Domplein 29) te Utrecht.