Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

UVDL en Sterklinieken werken samen aan kwaliteitscontrole labs


Het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL) en Sterklinieken slaan de handen in een om de kwaliteit van resultaten van de eigen in huis laboratoria te verhogen. Sterklinieken dierenartsen gaan bij de kwaliteitscontrole van hun ‘in-huis-labs’ werken volgens een bepaald protocol dat door het UVDL is opgesteld en medewerkers hebben een  training gekregen bij het UVDL om kwaliteit te waarborgen.

Bob Carrière, directeur van Sterklinieken Dierenartsen: “Wij vinden dat de diereigenaar en het huisdier recht hebben op een behandeling met geborgde kwaliteit. Binnen Sterklinieken wordt al volgens ISO-normen gewerkt en stellen wij hoge eisen aan bijvoorbeeld nascholing. Maar onze in-huis-laboratoria hadden nog niet een dergelijke kwaliteitswaarborging. Het UVDL heeft dit wel. Dit lab streeft de hoogste kwaliteit na als het gaat om uitslagen. Ook de after-sales bij interpretatie van de uitslagen sluit goed aan bij onze behoefte. Het UVDL is voor Sterklinieken een perfecte partner om ook bij ons die kwaliteitsslag te maken.

“Samen hebben wij een kwaliteitscontroleplan opgesteld voor onze praktijken. Immers een labuitslag van hoge kwaliteit voorkomt klinisch verkeerde beslissingen of de onjuiste interpretatie daarvan,” aldus een enthousiaste Marrit Prins van UVDL. Marrit is in samenwerking met Erik Teske verantwoordelijk voor het kwaliteitscontrole plan. “Het is een stap voorwaarts in de hoogwaardige diergeneeskundige zorg die wij als dierenartsen iedere dag weer bieden aan onze patiënten. Samenwerken, kennis delen en zorgen voor hoge kwaliteit is daarbij essentieel. Wij zijn verheugd dat we daarin de sterklinieken kunnen ondersteunen.

Praktisch houden

Controle en kwaliteit zijn belangrijk voor goede zorg voor de patiënten. Maar vaak kosten deze aspecten veel tijd en papierwerk en dat levert in de praktijk een spanningsveld op. Marrit Prins hierover: “Met de trainingen van het personeel en de inhoud van het kwaliteitscontroleplan hebben we ervoor gezorgd dat het praktisch goed uitvoerbaar, niet bureaucratisch, helder en transparant is ook voor de klanten van de praktijken.”

Meer informatie

Marieke Veldman, communicatie faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, (030) 253 3430, m.m.veldman@uu.nl.

b.g.g. Persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl.