Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Waarom is VHD zo’n risico voor wilde konijnen?


Ondanks hun spreekwoordelijke voortplantingsdrang kunnen wilde konijnen in de gevarenzone komen, mocht de populatie door de ziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease) opnieuw gedecimeerd worden. VHD, ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) of in het Nederlands VHS (Viraal Hemorragisch Syndroom) genoemd, greep voor het eerst om zich heen in de jaren ’90. In een deel van de getroffen gebieden is het herstel pas na 2003 op gang gekomen, maar er zijn ook nog gebieden waar nog steeds geen sprake van enig herstel is.

Om de ziekte goed te kunnen onderzoeken, is het Dutch Wildlife Health Centre op zoek naar recent gestorven wilde konijnen (12 – 24 uur dood). Lees meer op de website van het DWHC.