Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Nieuwe variant konijnenvirus ook bij wilde konijnen


Begin deze week is bekend geworden dat het nieuwe virustype RHD2 ook bij wilde konijnen is aangetroffen. Dit virustype is nu aangetoond bij drie wilde konijnen die gevonden zijn in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Een vierde konijn (ook afkomstig uit Utrecht) bleek geen RHD2 te hebben.

Het onderzoek bij vier andere wilde konijnen loopt nog. De eerste resultaten geven alvast aan dat hiervan één konijn verdacht is van RHD (Limburg) en dat één konijn myxomatose heeft. Van het RHD-verdachte dier is materiaal opgestuurd voor aanvullend virologisch onderzoek. Dat moet uitwijzen of we hier inderdaad te maken hebben met het RHD-virus en zo ja, welke type virus.

Het effect van dit nieuwe type op de konijnenpopulatie in Nederland is niet goed te voorspellen. Van RHD1 is bekend dat deze grote gevolgen kan hebben voor de konijnenpopulatie en dat 80- 90 % van de populatie kan sterven. RHD2 is voor het eerst in 2010 in Frankrijk gevonden. In andere landen bleek dat dit ’nieuwe’ RHD2-virus zich iets anders gedraagt dan RHD1.

Melden van sterftegevallen
Treft u dode wilde konijnen aan? Meld ze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre. Geef hierbij duidelijk aan of het ‘verse’ dode konijnen (12 – 24 uur dood) of oudere waarnemingen betreft. Alleen de verse dieren zijn namelijk nog geschikt voor onderzoek.

Lees ook onze uitgebreide berichtgeving over VHD en de acute sterfte onder konijnen, inclusief adviezen en achtergronden.