Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

High tech robot kunstpaard bij de faculteit Diergeneeskunde: goed voor dierenwelzijn & onderwijs!


Bij de Universiteitskliniek voor Paarden staat sinds kort een high tech robot model waarop studenten kunnen oefenen met rectaal exploreren bij het paard. Het gaat hierbij om het zogenaamde Haptic Horse, waarover wereldwijd slechts enkele faculteiten beschikken. Dit nieuwste snufje op onderwijsgebied zorgt naast een groter onderwijs rendement voor studenten ook voor een verbetering van dierenwelzijn van de onderwijspaarden. Studenten kunnen nu immers eerst oefenen op de robot alvorens ze met echte paarden aan de slag gaan.

Professor Sarah Baillie van de Universiteit van Bristol ontwikkelde dit kunstpaard en kwam gedurende twee dagen instructies gegeven aan docenten en studenten van onze faculteit. Mathijs Theelen, Specialist Inwendige Ziekten van het Paard en tevens commissielid van de Commissie Zelfstudie & Toetsfaciliteiten van de faculteit Diergeneeskunde heeft ervoor gezorgd dat het kunstpaard naar Nederland kwam. Mathijs: “Ik ben ontzettend enthousiast over de Haptic Horse. Het voelt verrassend echt! ”

Haptische technologie
Het paard wordt ingezet voor het veterinaire onderwijs. Studenten kunnen inwendig onderzoek eerst oefenen op het model alvorens met echte paarden aan de slag te gaan. Met behulp van deze haptische technologie kan rectaal opvoelen gesimuleerd worden. Hierbij kan in eerste instantie de normale buikanatomie van het paard geoefend worden. Voor studenten in een later stadium van hun opleiding kunnen ook verschillende oorzaken van koliek nagebootst worden. Alle veel voorkomende liggingsveranderingen van de darm kunnen gesimuleerd worden. Dit zorgt ervoor dat studenten niet langer afhankelijk zijn van het patiëntenaanbod in de kliniek om alle verschillende vormen van koliek tegen te komen. Met behulp van deze technologie kunnen we ervoor zorgen dat alle studenten voor hun afstuderen in ieder geval een aantal belangrijke rectale bevindingen (zoals bijvoorbeeld overvulde dunne darmlissen) zelf ervaren hebben. Hiermee voldoen we dus ook nog eens veel beter aan de eindtermen van de opleiding.

Vergroten onderwijsrendement
Mathijs: “Het is belangrijk dat de oefening aan het kunstdier zoveel mogelijk de werkelijkheid nabootst. Met behulp van deze nieuwe technologie komt dit heel dicht bij de werkelijkheid, je kunt zelfs bloedvaten voelen kloppen tijdens de simulatie.”

Het gebruik van ‘kunstdieren’ draagt bij aan het opbouwen van een zekere routine waardoor het ongerief bij de levende oefendieren minder wordt. Daarnaast wordt het onderwijsrendement bij het oefenen met levende dieren vergroot.  Mathijs: “Studenten leren zo beter de juiste diagnose te stellen. Ook voor de docenten levert het meer op, we kunnen namelijk zien hoe een student zijn hand houdt. Normaal zie je de handbewegingen van de student niet.” Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Bristol heeft al laten zien dat het model echt toegevoegde waarde heeft.

Ook studenten reageren meteen enthousiast op de Haptic Horse. “Ik denk dat de Haptic Horse een goede aanvulling kan zijn op het onderwijs om studenten alvast een beetje het gevoel te geven waar ze naar op zoek moeten tijdens rectale exploratie”, aldus een van de studenten.

De Haptic Horse kent ook software speciaal ontwikkeld voor het rund. Binnen no-time verandert het kunstpaard dus in een kunstkoe. Bij het koemodel kan met behulp van de haptic simulator fertiliteit geoefend worden. Allerlei stadia van de cyclus en de dracht kunnen nagebootst worden.