Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Hittestress bij paarden


Dieren kunnen flinke last van de hitte hebben. Dat geldt ook voor paarden, ook al kunnen ze veel beter zweten dan bijvoorbeeld honden. Bij een omgevingstemperatuur tussen de -5˚C en de +24˚C kan een paard met minimale inspanning zijn lichaamstemperatuur op peil houden. Bij temperaturen daarboven is het dus zaak er extra goed op te letten dat uw paard genoeg schaduw en verkoeling vindt.

Wat kunt u doen?

Als een paard het buiten (te) warm krijgt, zal het dier eerst proberen om schaduw op te zoeken en eventueel het water in gaan als dat mogelijk is. Daarnaast hebben paarden diverse mogelijkheden om warmte kwijt te raken, zoals zweten en ‘hijgen’. Om te voorkomen dat uw paard het te warm krijgt kunt zelf u een aantal dingen doen. Bijvoorbeeld 30 seconden koelen met koud water en dan 30 seconden laten rondstappen en dit herhalen tot het paard aangeeft dat hij genoeg gehad heeft. Voldoende schaduw in de wei (bomen of een afdak) en een goede ventilatie in de stal zijn ook belangrijk. Als u uw paard meeneemt in de trailer, voorkom dan dat de trailer te lang stil staat (probeer niet in files terecht te komen). In een stilstaande trailer is de ventilatie namelijk minimaal waardoor het snel te warm wordt voor uw paard. Lees meer…