Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

‘Konijnenziekte’ VHD: vaccineren blijft nodig!


Er gaan in Nederland nog steeds konijnen dood aan de virusziekte VHD. De ziekte komt voor in het hele land en zal niet meer weggaan. De ziekte kan niet behandeld, maar wel voorkomen worden: door uw konijn te laten vaccineren. Daarnaast kunnen de juiste hygiënemaatregelen helpen om besmetting en verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te voorkomen.

Virusvariant
Begin december 2015 zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Op grond van het ziektebeeld en de gegevens die daarover beschikbaar kwamen, ontstond al snel het vermoeden dat het hier ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd. Uit verder onderzoek is gebleken dat sprake is van een nieuwe variant van het virus, namelijk het VHD2/RHD2-virus.

Meer weten?
Lees verder onze uitgebreide berichtgeving met onder andere adviezen en achtergrondinformatie over het virus en de vaccinatie.

Bij vragen kunt u het beste met uw eigen dierenarts overleggen, omdat deze van alle details rond deze ziekte  op de hoogte is.