Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Gezocht: eigenaren met stevige honden


Overgewicht komt niet alleen bij mensen, maar ook bij huisdieren steeds vaker voor. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en ook bestaande gezondheidsproblemen verergeren. In dit onderzoek willen wij in kaart brengen hoe het eet- en beweeggedrag van de hond en zijn baas elkaar kunnen beïnvloeden. Daarvoor krijgt óf alleen uw hond, óf zowel uw hond als uzelf, een voedingsadvies mee en houdt u bij hoeveel u beide beweegt.

Wilt u een gratis voedingsadvies voor uw hond, en tegelijk de wetenschap vooruit helpen door mee te doen aan dit onderzoek?

Wanneer kunt u meedoen?

De belangrijkste voorwaarde om mee te doen is dat uw hond overgewicht heeft, en dat deze gedurende de studie zes weken lang bij u thuis verblijft. Verder is het belangrijk dat u en uw hond geen ernstige bewegingsbeperkingen hebben waardoor wandelen niet mogelijk zou zijn. 

Wat kunt u van het onderzoek verwachten?

Het onderzoek is opgebouwd uit twee contactmomenten met een tussenperiode van zes weken. Tijdens het eerste contactmoment vult u een vragenlijst in. Uw hond wordt gewogen en beoordeeld op de mate van overgewicht, op basis hiervan wordt een persoonlijke voedingsadvies opgesteld voor uw hond. Uw hond krijgt ook een stappenteller mee. Ook wordt u gewogen, en op willekeurige basis zal de helft van de deelnemers zelf ook een voedings- en beweegadvies en stappenteller mee krijgen.

Na dit eerste contactmoment zult u zes weken lang een voedingsdagboek en de stappen bijhouden van u en uw hond. Aan het einde hiervan zal het tweede contactmoment plaatsvinden, hierbij zal de hond opnieuw gewogen en beoordeeld worden op overgewicht, en zult u een evaluatie invullen.

Als dank bij het volledig afronden van het onderzoek, ontvangt u een VVV cadeaubon (ook bij bol.com te besteden) ter waarde van €50,-.

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan dit onderzoek, of aanvullende vragen heeft, kunt u contact opnemen met Tierney Mepham via voedingukg@uu.nl.