Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Weekend van de Wetenschap groot succes


De faculteit Diergeneeskunde mocht zondag 2 oktober ca. 600 bezoekers ontvangen in het kader van Het Weekend van de Wetenschap. Een breed aanbod van lezingen en activiteiten zorgde ervoor dat er voor iedereen wel iets interessants te vinden was. De belangstelling was zo groot, dat een aantal lezingen zelfs twee keer gegeven werd om niemand teleur te stellen.

Paul Overgaauw gaf een boeiende interactieve lezing wat je als diereigenaar kunt doen om zowel onszelf als onze huisdieren gezond en gelukkig te houden. David Speksnijder gaf in drie kwartier een spoedcursus antibioticabeleid en ontkrachtte tevens de fabeltjes die hierover de ronde doen. Lonneke IJsseldijk heeft de films getoond ‘Van Stranding tot Snijzaal’ en gunde de aanwezigen een kijkje achter de schermen van het pathologisch onderzoek. 

Hetty Boleij wist samen met Lisa Fijn en Saskia Kliphuis het publiek, waaronder veel kinderen, te enthousiasmeren om mee te doen aan de geheugentest die muizen en varkens ook doen. Vooral toen de kinderen er achter kwamen dat er M&M’s te verdienen waren! De belangstelling hiervoor was zo groot dat deze interactieve sessie nog drie keer werd herhaald. Tijdens de lezing huisdieren in geuren en kleuren door Janneke van der Laan werden wetenschappelijke onderzoeken besproken over onder andere: of wij het geblaf en gemiauw van onze dieren begrijpen én of onze dieren wat wíj zeggen kunnen begrijpen, waarom honden die schuldig kijken niet altijd schuldig zijn, en waarom en op welke manier onze dieren met geuren communiceren.

Dr. Wim Back vertelde over hoe paarden sensoren opgeplakt krijgen, die bewegingen omzetten in bewegende bolletjes op het scherm. Met deze ‘app’ kan de symmetrie van paarden – maar net zo goed ook die bij mensen – gemeten worden, en dat helpt om blessures sneller op te sporen en zo paard en mens langer mobiel te houden.

De speurtocht door het Studielandschap, onder supervisie van Claudia Wolschrijn, leverde een aantal hilarische antwoorden op: Hoeveel studenten beginnen ieder jaar aan de opleiding diergeneeskunde? Een triljoen!

Maar ook aan de allerkleinsten was gedacht: een druk bezocht knuffeldierenspreekuur en een overvolle knutselhoek zorgde voor een gezellige ‘chaos’. Bekijk hier de foto’s voor een impressie van deze dag.

Mede door de enthousiaste inzet van Paul, David, Wim, Lonneke, Hetty, Janneke, Claudia, Lisa, Maite en Saskia, maar ook de ondersteuning van studenten Priscilla, Kimberly, Pascal, Maudy, Tessa, Fleur, Simone, Marlissa en Joelle hebben ervoor gezorgd dat deze dag een groot succes is geworden.