Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Vogelgriep – Houd uw kippen kiplekker!


De vogelgriep blijft om zich heen grijpen. Meerdere dieren zijn nu opgehokt en daarom leek het een goed idee om wat suggesties te doen om de dieren  te vermaken die momenteel binnen blijven.

Het zijn slechts suggesties, dus voel u vrij om uw fantasie te gebruiken!

  1. Hang verschillende stukken touw op binnen het hok zodat de vogels ernaar kunnen pikken. Speel met verschillende kleuren touw. De vogels laten namelijk hun voorkeur voor een kleur goed blijken.
  2. Hangende CD’s – misschien is dit een bekende tip, maar het werkt echt! Kippen houden van glanzende voorwerpen en een oude CD aan een touwtje blijft favoriet.
  3. Vul een bakje met gaatjes of een petfles met gaatjes met kippenvoer en hang deze in het hok of de ren. Op die manier moeten  de kippen wat moeite doen om de lekkernijen te verkrijgen.
  4. Vul een lege plastic fles met wat maïs, maak (grotere) gaatjes in de fles en laat de fles rollen door het hok. De kippen zullen het snel oppikken (!) om zelf de fles te rollen, maar ze zullen ook de gemorste maïs oppikken.
  5. Bouw wat hoogteverschil met een baal hooi zodat de kippen iets hebben om op- en af ​​te springen. Daarnaast is hooi of stro ook fijn om in te scharrelen of  uit te plukken.
  6. Hang wat groente op! Maak bijvoorbeeld een gat in het midden van een koolraap of sla en hang het op met behulp van een touwtje.
  7. Kippen leren snel en houden van routine, dus presenteer de traktaties iedere dag rond dezelfde tijd. Dan hebben ze iets om naar uit te kijken.
  8. Rouleer de verschillende traktaties zodat de dieren moeten gissen wat er nog allemaal gaat gebeuren.
  9. Zet u alstublieft geen voedsel buiten waar wilde vogels op af kunnen komen.

 

Tot slot: vergeet niet te genieten van uw kippen, en laat hen deze tijd ook genieten. 

(bron Britse Hen Welfare Trust)