Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Vaccin tegen konijnenvirus RHD2


Als er een ziekte uitbreekt waarvoor in eigen land geen geregistreerd middel beschikbaar is, maar in andere landen wel, dan mag dit middel toch geïmporteerd worden. Daarom heeft de apotheek van de faculteit afgelopen jaar het middel Cunipravac RHD Variant® gedistribueerd.

Hipra, de fabrikant van Cunipravac Variant®, heeft een aanvraag voor Europese registratie ingediend voor dit vaccin. Eind september 2016 was de registratie een feit. Het vaccin is inmiddels beschikbaar op de Nederlandse markt onder een andere naam: Eravac® emulsie en voor uw dierenarts verkrijgbaar via de veterinaire groothandel. De registratie betekent dat dit vaccin het enige voor RHD2 geregistreerde vaccin is en daarmee het middel van keus. Vraag ernaar bij uw dierenarts, want vaccineren blijft een zaak van levensbelang voor uw konijn.

Met ingang van 1 januari 2017 is de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde dan ook gestopt met de distributie van de Cunipravac® RHD Variant. Naar verwachting zal Eravac emulsie® voortaan sneller beschikbaar zijn dan in het verleden een aantal keren bij Cunipravac® RHD Variant het geval was.

Meer weten?

Lees ook onze uitgebreide berichtgeving over de ziekte VHD en de acute sterfte onder konijnen, inclusief adviezen en achtergronden.