Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Klantenavond Ambulante Kliniek voor Paarden op dinsdag 11 april


Op dinsdag 11 april houdt onze Ambulante Kliniek voor Paarden weer haar jaarlijkse klantenavond. Deze zal in het teken staan van de vruchtbaarheidbegeleiding van de merrie en de opfok van jonge paarden. De entree is gratis, maar in verband met de catering en het aantal beschikbare plaatsen is aanmelden via onderstaand inschrijfformulier gewenst.

Van eicel tot driejarig talent

Wie geniet er nu niet van een pasgeboren veulen dat in het voorjaar ronddartelt in het gras? Het hele proces rondom de bevruchting, dracht, geboorte en opfok van een jong veulen is voor alle betrokkenen mooi om van een afstand of dichtbij mee te maken. Dit natuurlijke proces verloopt alleen niet altijd van een leien dakje en soms is er best wat voor nodig om dan uiteindelijk een driejarig gezond en blij paard te hebben, klaar voor de eerste training.

De meeste merries raken drachtig met behulp van kunstmatige inseminatie. De dierenarts speelt hierbij een grote rol. De dierenartsen van de Ambulante Kliniek voor Paarden begeleiden de merries thuis, beslissen wat het juiste moment van inseminatie is en controleren de dracht van de merrie. Deze avond wordt er besproken wat we nu precies voelen als we uw merrie rectaal opvoelen en echografisch scannen. Na het bevestigen van de dracht, begint vervolgens het lange wachten van 11 maanden. Tijdens de eerste presentatie komt aan bod wat u zelf kunt doen en wat wij voor u kunnen betekenen in deze periode, zodat de merrie uiteindelijk een mooi veulen op de wereld kan zetten.

In de tweede presentatie gaan we in op de geboorte en de begeleiding van het pasgeboren veulen. De geboorte van het veulen kan de merrie vaak grotendeels zelf af en meestal is ingrijpen van eigenaar of dierenarts niet nodig. Maar als het misgaat, kan dit heel snel verlopen en dan is vaak het leven van het veulen, en soms dat van de merrie, in gevaar. Het pasgeboren veulen is voornamelijk in de eerste week van zijn leven nog erg kwetsbaar.

Vervolgens moet het jonge veulen uitgroeien en ontwikkelen tot een paard dat klaar is om te starten met de training. In de derde presentatie komen verschillende onderwerpen aan bod, uiteenlopend van voeding en veulenziektes tot sociaal gedrag rondom een succesvolle opfok.

Programma

19.00 Ontvangst

19.30-20.00 Van eicel tot veulen. De meeste merries worden drachtig door middel van kunstmatige inseminatie. In deze presentatie leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de vruchtbaarheidbegeleiding door de dierenarts inhoudt. Daarnaast gaan we in op het management rondom een drachtige merrie. Dr. Janneke Sleutjens

20.00-20.30 Het pasgeboren veulen. In deze presentatie bespreken we de geboorte onder normale omstandigheden maar ook redenen om eventueel in te grijpen. Daarnaast gaan we in op de gezondheid en het management rondom het pasgeboren veulen tot een week oud. Drs. Aukje Merlini de Castro Ferrão – van Sommeren

20.30-20.50 Koffiepauze

20.50-21.40 De opfok van jong veulen tot driejarige. In een duo-presentatie bespreken dierenarts Yteke Elte en eigenaresse van een succesvolle opfokstal Mariette Kunst het management en de gezondheid van jonge paarden tot drie jaar. Drs. Yteke Elte, Mariette Kunst (Stal Breukelenhof)

21.40 Borrel en rondleiding op de Universiteitskliniek voor Paarden

Praktische informatie

  • Wanneer? Dinsdag 11 april
  • Waar? Universiteitskliniek voor Paarden | Collegezaal – Yalelaan 114 – 3584 CM Utrecht
  • Hoe laat? Ontvangst: 19.00 uur – aanvang: 19.30 uur
  • Hoe aanmelden? Voor 4 april via bovenstaand inschrijfformulier.