Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Mark Dirven Europees specialist Cardiologie voor gezelschapsdieren


Drs. Mark Dirven (afdeling Cardiologie-Pulmonologie) is geslaagd voor het Europees examen Cardiologie voor gezelschapsdieren. Daarmee is hij, naast zijn collega dr. Viktor Szatmári, de tweede Europees veterinair specialist Cardiologie in ons land en de enige die ook buiten de universiteitskliniek werkzaam is.

Het examen vond plaats in Giessen in Duitsland en duurde maar liefst twee volle dagen. Voorafgaand aan het examen volgde drs. Dirven een alternatief opleidingsprogramma. “Sinds mijn afstuderen in 2004 werk ik als dierenarts in de praktijk. In eerste instantie omvatten mijn werkzaamheden alle aspecten van de gezelschapsdierenpraktijk. Later legde ik mij steeds meer toe op cardiologie, interne geneeskunde en echografie. Vanuit de praktijk deed ik onderzoek en publiceerde ik enkele wetenschappelijke artikelen. Na jaren praktiseren, vele cursussen, stages en nascholingen werd mijn wens om alsnog specialist Cardiologie te worden werkelijkheid, maar dan ook vanuit de praktijk. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Geduld, doorzettingsvermogen en ondersteuning  en vertrouwen van een aantal mensen bleken uiteindelijk voldoende om een opleidingsprogramma goedgekeurd te krijgen waarbij ik mijn opleiding kon combineren met werk in de praktijk”, vertelt Mark.

De afdeling Cardiologie-Pulmonologie onderzoekt en behandelt hart- en longziekten bij honden en katten. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook ziekten die deze dieren op latere leeftijd hebben opgelopen.