Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Juni Chipmaand


Waarschijnlijk heeft u al wel gehoord dat voor honden de chip verplicht is en ook dat het voor katten heel verstandig is. Maar wist u ook waarom het zo belangrijk is om het dier dan ook bij een databank te registreren?

Verplicht voor honden

Sinds 1 april 2013 is het chippen én registreren van honden verplicht. Deze verplichting is bedoeld om illegale hondenhandel tegen te gaan. Zo weten opsporingsinstanties sneller waar een dier vandaan komt en wie het dier eventueel doorverkocht heeft. Op die manier kunnen illegale handelaars gemakkelijker getraceerd worden.

Elke fokker of handelaar moet ervoor zorgen dat de pups een chip krijgen voor ze zeven weken oud zijn en dit nummer moet met zijn eigen naam en adres geregistreerd worden bij een databank. Ook honden uit het buitenland moeten geregistreerd worden door degene die de hond importeert. Als u een pup koopt, hoort deze dus gechipt én geregistreerd te zijn op de naam van de verkoper. Vraag daarom om altijd naar het registratiebewijs. Zo kan elke hondenkoper controleren of de verkoper zich aan de wet houdt.

Na de aankoop moet de koper zelf binnen veertien dagen de eigen gegevens bij het chipnummer laten registreren bij een aangewezen databank. Op de website www.chipjedier.nl staat welke databanken dit zijn.

Ook verstandig voor katten en konijnen
Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) benadrukt dat ook bij katten en konijnen het chippen en registreren heel verstandig is, hoewel dit niet verplicht is. In de naderende vakantieperiode is het risico op zoekraken groter. De dieren blijven vaak thuis met een oppas. Door de veranderde routine kunnen ze echter uit hun doen raken. Ze kunnen ontsnappen en de weg terug niet vinden. Als zo’n kat of konijn gevonden wordt, is het zonder chip en registratie lastig om de eigenaar te achterhalen.

Zelf registreren
Helaas bestaan er nog altijd misverstanden rond de registratie. Vaak wordt gedacht dat de chip automatisch geregistreerd staat, maar dit is niet het geval. De chip bevat alleen een nummer. Elke huisdierbezitter moet er zelf voor zorgen dat dit nummer samen met zijn adresgegevens in een databank wordt vastgelegd. Ook het up-to-date houden van die gegevens gaat niet altijd goed. Vooral veranderde telefoonnummers kunnen ervoor zorgen dat er geen contact met de eigenaar gelegd kan worden. Het LICG raadt zowel de honden- als katteneigenaren aan om voor de vakantie nog eens te controleren of de registratie nog klopt.

Meer weten? Kijk dan op www.chipjedier.nl