Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Help mee bij onderzoek naar epilepsie bij border collies


Epilepsie is de meest voorkomende zenuwaandoening bij honden. Zo’n 1 procent van alle honden lijdt aan de aandoening. Bij de border collie zit dit percentage zelfs in de buurt van de 3 procent, reden om de border collie tot de risicorassen te rekenen als het gaat om het vóórkomen van epilepsie.

Erfelijk

Niet zelden is er bij epilepsie sprake van een erfelijke aanleg. Om de genetische oorzaak van epilepsie bij border collies in kaart te brengen, werkt de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren samen met buitenlandse onderzoekers, met de rasvereniging en met diverse fokkers. Daarbij is ook de hulp van hondeneigenaren nodig. Heeft u direct te maken met een of meer gevallen van epilepsie bij dit ras? Dan zouden we het erg op prijs stellen wanneer u onze enquête invult.

Andere rassen

Heeft u een hond van een ander ras, die ook aan epilepsie lijdt? Dan bent ook u uiteraard van harte welkom om de enquête in te vullen. Geef dan wel aan om welk ras het gaat.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking!

Lees meer over epilepsie…