Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Hittestress bij dieren


De temperaturen stijgen en dus zoeken we een koele plek op, drinken we extra veel water en doen we het iets rustiger aan. Helaas wordt soms vergeten dat dieren op zo’n moment dezelfde behoeftes hebben als wij. Met als gevolg hittestress, de temperatuur van het dier is dan abnormaal hoog. Doordat dieren niet zo goed kunnen zweten als mensen, kunnen ze de overmatige warmte niet goed kwijt. Als er op zo’n moment niet wordt ingegrepen kunnen dieren in shock komen en kan er schade aan de organen ontstaan met alle gevolgen van dien.  

Wat kun je doen?

In het kader van voorkomen is beter dan genezen: zorg voor goede ventilatie, schaduw en veel water. Laat je dier nooit achter in de auto op een warme dag. Zelfs niet in de schaduw met een raampje open. Doe op het heetst van de dag rustig aan, dus ga  op dat moment niet je hond uitlaten of met het dier stoeien. Let extra goed op dieren die al oud zijn, hart- of ademhalingsproblemen hebben. Heeft je hond toch te lang in de zon gestaan, dan is het belangrijk om te koelen. Maak het dier nat met water uit een flesje en zorg dat het dier helemaal nat is. Het is niet nodig om ijskoud water te gebruiken, kraanwater is prima. Wikkel het dier ook niet in een natte doek, want dan kan hij zijn warmte niet kwijt. Waarschuw altijd een dierenarts als je, je zorgen maakt!

Paarden

Ook paarden kunnen flink last hebben van de hitte, al kunnen ze beter zweten dan bijvoorbeeld honden. Bij een omgevingstemperatuur tussen de -5˚C en de +24˚C kan een paard met minimale inspanning zijn lichaamstemperatuur op peil houden. Bij temperaturen daarboven is het dus zaak er extra goed op te letten dat een paard genoeg schaduw en verkoeling vindt.

Om te voorkomen dat je paard het te warm krijgt kun je zelf een aantal dingen doen. Bijvoorbeeld 30 seconden koelen met koud water en dan 30 seconden laten rondstappen en dit herhalen tot het paard aangeeft dat hij genoeg gehad heeft. Voldoende schaduw in de wei (bomen of een afdak) en een goede ventilatie in de stal zijn ook belangrijk. Als je je paard meeneemt in de trailer, voorkom dan dat de trailer te lang stil staat (probeer niet in files terecht te komen). In een stilstaande trailer is de ventilatie namelijk minimaal waardoor het snel te warm wordt voor je paard.