Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Rhinopneumonie in de regio Utrecht


Uit onderzoek is gebleken dat er rhinopneumonie heerst bij een stal in de regio Utrecht (Eemnes). De veroorzaker, het equine herpesvirus (EHV), komt wereldwijd voor. Er zijn twee belangrijke typen het equine herpesvirus type 1 (EHV-1) en equine herpesvirus type 4 (EHV-4). Meestal resulteert een infectie met dit virus bij het paard in een verkoudheid, met als mogelijke ziekteverschijnselen koorts, hoesten, een loopneus, verminderde eetlust en dikke benen.

Rhinopneumonie kent echter nog twee andere verschijningsvormen: de abortusvorm en de neurologische vorm. Deze vormen kunnen naast de verkoudheidsvorm worden gezien, maar ook zonder voorafgaande verkoudheidsproblemen plotseling optreden. Vrijwel ieder jaar vinden er in Nederland uitbraken van de abortusvorm plaats. Er vindt dan abortus plaats of het veulen wordt dood geboren. Minder vaak komen er ook uitbraken met neurologische verschijnselen, zoals ataxie (lopen als een dronkenman) en verlamming voor. Waarom sommige infecties ernstiger verlopen, is nog niet volledig opgehelderd.

Tot voor kort werd nog geadviseerd om een bedrijf waar de neurologische vorm is geconstateerd te sluiten voor een periode van 21 dagen. Op basis van de meest recente inzichten is het advies voor een quarantaineperiode inmiddels opgetrokken naar 28 dagen.

Klik hier voor meer informatie over rhinopneumonie.