Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Gourmetten? Leuk voor de mens, gevaarlijk voor vogels!


Tijdens de feestdagen komt bij veel gezinnen traditioneel het gourmetstel of grillplaat op tafel. Gezamenlijk kokkerellen is leuk en gezellig. Maar pas op: voor uw vogel kan al deze gezelligheid fataal aflopen!

Dampen

De antiaanbaklaag waarmee een gourmetstel of grillplaat is bekleed, zal bij sterke verhitting dampen afgeven die al in kleine hoeveelheden giftig kunnen zijn. Vogels zijn, door de speciale anatomie van hun longen, zeer gevoelig voor deze en andere gassen. Niet voor niets werden vroeger in de mijnen kanaries mee onder de grond genomen. Een probleem met de luchtkwaliteit in de mijn was al snel aan het vogeltje af te lezen.

Ook bij andere producten

Ten onrechte wordt nog al eens gedacht dat alleen nieuwe pannen of platen problemen kunnen geven. Onderzoek heeft juist aangetoond dat bij oudere pannen, met een gekraste of anderszins aangetaste antiaanbaklaag, lagere temperaturen al voor de productie van de gassen kunnen zorgen. Overigens bevatten heel veel koekenpannen ook zo’n antiaanbaklaag en kan de stof polytetrafluoroethyleen (PTFE, beter bekend als Teflon®) ook voorkomen in vlekafstotende middelen of op de zool van een strijkijzer. Pas dus op met het gebruik van deze middelen en hou vogels daarom bij voorkeur ook uit de keuken.

Toch gourmetten?

Verhuis uw vogel(s) dan naar een andere ruimte en haal deze pas weer terug als alle dampen zijn verdwenen.

Over het voorkomen, het herkennen en het behandelen van een teflonvergiftiging hebben we ook een webpagina met meer uitgebreide informatie.