Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Uw hond gezond de feestdagen door


Chocolade kerstkransjes in de boom, de oliebollen op tafel, een stukje kerststol bij het ontbijt… ook voor huisdieren zijn het verleidelijke lekkernijen. Maar zeker bij honden is het oppassen geblazen wanneer dit allemaal voor het grijpen ligt. Sowieso is het nooit goed om een hond dit soort dikmakers te voeren, maar als er chocolade, krenten en rozijnen in zitten kan het regelrecht gevaarlijk zijn.

Vergiftiging

In cacao, het belangrijkste bestanddeel van chocolade,  zitten grote hoeveelheden theobromine en die stof is heel ongezond voor een hond. Theobromine is familie van de cafeïne en stimuleert het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast ontspant het de spieren van met name de bronchiën en verhoogt het de urineproductie. Sommige honden gaan er van braken of krijgen diarree. Maar een vergiftiging kan ook leiden tot  een snelle hartslag en ademhaling, hartritmestoornissen, dronkemansloop, aanvallen, coma en zelfs de dood.

Verschillen tussen rassen

Waarschijnlijk is het ene hondenras beter bestand tegen een chocoladevergiftiging dan het andere, en de ene chocoladesoort is ook de andere niet. Van witte chocolade bijvoorbeeld zou een hond van 10 kg (zeg een flinke teckel) wel 22 kg moeten verorberen en dat is natuurlijk absurd veel. Maar bij pure chocola ligt het gevaar al veel sneller op de loer: daar is 23 gram al voldoende! Dat komt neer op iets meer dan vier blokjes (bij een reep van 75 gram). Bij het eten van cacaopoeder treedt het effect al op na 5 gram. Dat is nog geen eetlepel vol.
Er is geen specifieke behandeling voor chocoladevergiftiging. De dierenarts kan daarom alleen de symptomen behandelen.

Nierschade

Rozijnen en sultana’s (maar ook druiven) kunnen ernstige nierschade veroorzaken bij honden. Waarom? Dat weten we niet precies. De ene keer gebeurt er niets bij een hond die druiven of rozijnen eet en de andere keer wel. Zit er een schadelijke stof in het fruit? Of juist op de schil? Ook dat weten we niet goed. Er wordt wel gezocht naar de oorzaak, maar deze is nog niet gevonden. Ook in dit geval geldt dat er geen gerichte therapie is. Met ondersteunende therapie (zoals infuusbeleid) kan de schade zoveel mogelijk beperkt worden.

Toch verwennen?

Omdat je van te voren niet kunt zeggen of de druiven, rozijnen of sultana’s schadelijk zijn of niet is voorkomen het beste. Geef uw hond daarom geen druiven, rozijnen of sultana’s, en ook geen producten waarin ze verwerkt zijn. Dus peuzel die oliebollen en de kerststol lekker zelf op! En wilt u uw hond toch eens verwennen? Geef hem of haar dan gewoon wat extra aandacht en ga bijvoorbeeld nog een keer lekker naar buiten.

Bij spoedgevallen

Heeft uw huisdier spoedeisende hulp nodig? Op onze pagina Spoedgevallen leggen we uit wie u in dat geval het beste kunt bellen, ook tijdens de feestdagen en buiten kantooruren.