Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Oud & Nieuw, ook voor huisdieren een knalfeest?

19 december 2017

Elk jaar weer hebben veel dieren last van het afsteken van vuurwerk. Zowel de harde geluiden, de lichtflitsen als de kruitdampen kunnen angst oproepen bij onze huisdieren met soms langdurige effecten. De meest ideale situatie is om ver van te voren – minimaal drie maanden van te voren-  te gaan trainen, maar ook rondom Oud en Nieuw kunt u nog wel wat voor uw huisdier doen. De Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde heeft een aantal tips voor u op een rij gezet om het vuurwerkgeweld voor uw huisdier wat dragelijker te maken.

Wat kunt u doen om uw huisdier een rustige jaarwisseling te geven?
U kunt er veel zelf aan doen om de jaarwisseling voor het huisdier gemakkelijker te maken. Dit begint met een goede voorbereiding:

  1. Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
  2. Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt, zoals bijvoorbeeld een Kong®), bewegingsspelletjes voor katten.
  3. Sluit de gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  4. Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
  5. Laat uw dier zelf een rustig plekje uitzoeken en maak dit extra comfortabel met een lekker kussen of kleed.
  6. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en blijf gewoon doen waar u mee bezig was, ook al knalt het buiten.
  7. Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als hij zit te trillen van angst. Bij gewenst gedrag – als het dier ontspannen is en geen angstgedrag vertoont – beloont u het dier en geeft u hem extra aandacht of leidt u hem af door middel van spel of een lekker voertje.

Extra hulpmiddelen
Bij zowel de korte- als de langetermijnaanpak zijn er voor honden, katten en konijnen speciale verdampers in de handel. Deze verspreiden een kalmerende geurstof. Voor honden zijn er bovendien kalmerende halsbanden te koop. Ook zijn er voedingssupplementen beschikbaar voor honden en katten. Deze lijken in de praktijk bij milde angsten redelijke effecten te boeken.

Sommige dieren hebben angstremmende medicatie nodig rondom de jaarwisseling. Hiermee kunt u op de dag van het afsteken van het vuurwerk beginnen, maar bij voorkeur een dag ervoor. Aangezien niet alle dieren hetzelfde op deze medicijnen reageren is het goed om van te voren te overleggen met uw dierenarts en uit te proberen bij welke dosering uw kat of hond baat heeft. Ga dus op tijd naar uw dierenarts voor advies! Dit geldt ook voor 2018 – ga op tijd op zoek naar advies over het voorkómen en/of het behandelen van vuurwerkangst bij uw dierenarts of een gecertificeerde gedragstherapeut.

Meer weten? Lees dan onze folder.

Meer informatie over de Gedragskliniek voor Dieren.