Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Vogelgriep: gevolgen voor uw bezoek aan onze klinieken


Op 8 december 2017 is vogelgriep geconstateerd bij een commercieel pluimveebedrijf in Biddinghuizen (gemeente Dronten, Flevoland). Voor het bezoek aan onze klinieken heeft dit een aantal (beperkte) gevolgen. Rondom het getroffen bedrijf heeft de overheid een toezichtsgebied ingesteld. Zo’n toezichtsgebied geldt in een straal van 10 km. rondom het getroffen bedrijf.

De maatregelen kunnen vanaf 30 dagen na de reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf worden ingetrokken.

Wat betekent dit voor diereigenaren?

Binnen het toezichtsgebied geldt een in- en uitvoerverbod voor gevogelte. Eveneens zijn er enige beperkingen voor het vervoeren van van gedomesticeerde zoogdieren (gezelschapsdieren zoals honden, katten, konijnen). Voor het bezoek aan onze klinieken heeft dit een aantal (beperkte) gevolgen.

Vogels

Vervoer van alle soorten vogels (inclusief gezelschapsvogels en hobbymatig gehouden vogels) van binnen naar buiten het toezichtsgebied is niet toegestaan. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, de Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland en de Gedragskliniek voor Dieren kunnen dus geen vogels ontvangen uit dit gebied.

Gedomesticeerde zoogdieren (gezelschapsdieren zoals honden, katten, konijnen, knaagdieren, fretten)

Aan het vervoer van gedomesticeerde zoogdieren niet afkomstig van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte zijn geen beperkingen verbonden.
Gedomesticeerde zoogdieren die wel afkomstig zijn van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte vallend binnen het toezichtsgebieden mogen naar onze klinieken vervoerd worden (en weer terug naar huis) mits:

  • het vervoer rechtstreeks van de inrichting naar de klinieken en weer terug geschiedt
  • deze dieren alleen toegang hebben tot voor mensen bestemde leefruimten, waar zij niet in contact komen met gevogelte, en evenmin toegang hebben tot plaatsen waar gevogelte wordt gehouden.

Andere dieren

Voor gezelschapsdieren die niet genoemd zijn hierboven (zoals bijvoorbeeld reptielen) alsmede voor paarden gelden geen beperkingen.

Gevolgen voor de volksgezondheid
Het virus is van het hoog-pathogene type H5N6. Een eerste genetische analyse laat zien dat het virus niet verwant is aan de zoönotische H5N6 stam, die in Azië circuleert en waar ook mensen ziek van kunnen worden, zo laat Wageningen UR weten in een bericht. Toch is het beter om kadavers van vogels niet aan te raken.

Meer weten?

Lees meer over de maatregelen op de website van de overheid. Daar vindt u ook een kaartje van het toezichtsgebied.