Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Kijk mee: jouw bijdrage maakt het verschil voor honden met levershunts


De eerste belangrijke mijlpaal is bereikt in het onderzoek naar levershunts, de verschrikkelijke genetische aandoening met desastreuze gevolgen. Dankzij de steun van hondenliefhebbers vanuit de hele wereld zijn de eerste €10.000 binnen.

Dr. Frank van Steenbeek kan nu aan de slag met het analyseren van de DNA van de eerste 8 honden: “Hiermee hoop ik een belangrijke stap te zetten in de zoektocht naar de genetische mutaties, die de extrahepatische portosystemische shunt veroorzaken. Het is echt een verschrikkelijke aandoening met desastreuze gevolgen. Ik heb inmiddels heel wat gesprekken gevoerd met eigenaren, die hun hond aan een shunt hebben verloren. Dagelijks maak ik hun onvermoeibare inzet mee in de strijd tegen deze aandoening. Eigenaren, honden – ze verdienen allemaal dat er een oplossing komt, en zo snel mogelijk. Hier wil ik me voor inzetten. Ik wil gewoon de mogelijkheid creëren om middels verstandig fokken levershunts de wereld uit te helpen. Dankzij alle fantastische donaties tot nu toe kom ik er weer een stapje dichter bij.”

Wil je weten hoe jouw bijdrage het verschil gaat maken? Frank neemt je mee voor een kijkje achter de schermen.

Frank van Steenbeek is betrokken bij het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren. Dit informatie- en onderzoekscentrum houdt zich bezig met erfelijkheidsvoorlichting en onderzoek naar erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen in gezelschapsdieren.