Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Unieke operatie bij poes D’Jolly Madame


Deze week was er een bijzondere operatie bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Poes D’Jolly Madame van 16 maanden oud werd geopereerd aan haar waterhoofd. Aan de buitenkant is niks te zien, maar op de MRI-scan van het hoofd van D’Jolly Madame is te zien dat 70% van de hersenen uit water bestaan.

Op deze MRI is het witte gebied water

Daardoor eet ze slecht en valt ze af. Prof dr. Björn Meij plaatste woensdag een shunt in het hoofd die speciaal ontwikkeld is voor baby’s maar nu ook bij D’Jolly Madame is gebruikt. De shunt is vanuit het hoofd onder de huid naar de buikholte van D’Jolly Madame geleid, waardoor het overtollige water uit het hoofd wordt  afgevoerd en zo de klachten minder worden. Na twee nachtjes op de Intensieve Zorg afdeling gaat het zo goed, dat D’Jolly vanaag lekker naar huis mag.

Op deze röntgenfoto zie je de shunt goed zitten die vanuit het hoofd onder de huid naar de buikholte van D’Jolly Madame geleid, waardoor het overtollige water uit het hoofd wordt afgevoerd.