Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Crowdfundingsactie gestart voor pijn- en welzijnsapp voor paarden


Een app op je mobiele telefoon waarmee je het welzijn van jouw paard kunt verbeteren én kunt zien of hij/zij pijn heeft.…hoe mooi zou dat zijn?  De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Stichting De Paardenkamp uit Soest slaan de handen ineen om zo’n app voor iedereen beschikbaar te maken.

Wetenschappers en dierenartsen van de faculteit hebben jarenlang onderzoek gedaan naar pijnherkenning bij paarden en ezels. De resultaten van dit onderzoek worden gebundeld in de app, zodat paardeneigenaren, -verzorgers en dierenartsen op een eenvoudige en laagdrempelige manier kunnen checken of een paard pijn heeft.

Welzijn op je smartphone
Daarnaast speelt welzijn een grote rol binnen de app: door middel van een dagboek kun je bijhouden hoeveel je paard heeft gegeten, welke vorm van beweging hij heeft gehad en plan je makkelijk afspraken met bijvoorbeeld de dierenarts en de hoefsmid. Voldoe je aan alle 10 regels voor welzijn, of kun je verbeteringen aanbrengen in het stalmanagement? Deze app helpt je om de verzorging van je paard naar een hoger niveau te brengen.
Met de app die gratis beschikbaar komt voor alle paardenverzorgers en –eigenaren, willen de twee organisaties een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van paarden in Nederland.
Het onderzoek is gedaan, de kennis en ervaring worden gebundeld en een eerste opzet van de app is in de maak.  Natuurlijk is het ontwikkelen hiervan niet gratis en daar hebben zij jouw hulp voor nodig. Wil jij ook dat paardenwelzijn binnenkort binnen handbereik is? Help dan mee door een donatie te doen via deze website:
https://www.vriendendiergeneeskunde.nl/paardenemotie

Help mee en krijg als eerste toegang
Doe jij een donatie? Dan krijg jij al voor de definitieve lancering toegang tot de pilot versie (“beta versie”) van de app en nemen we jouw input mee voor de definitieve versie!

Vrienden diergeneeskunde

Bij Vrienden Diergeneeskunde willen wij de verbinding leggen tussen de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht en mensen, organisaties, bedrijven of instellingen met een hart voor – en belang bij – dieren. 

Wij gaan op zoek naar antwoorden op belangrijke en urgente vragen op gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en gespecialiseerde gezondheidszorg voor dieren. Onze onderzoekers, dierenartsen en docenten van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht zijn allemaal experts in hun vak en hebben toegang tot de beste faciliteiten. Hierdoor zijn ze in staat om excellent onderzoek te doen, dat tegelijkertijd objectief en onafhankelijk is. 

Stichting De Paardenkamp

Paarden en pony’s na hun twintigste levensjaar laten genieten van een welverdiende oude dag: dat is waar Stichting De Paardenkamp zich al sinds 1962 voor inzet. Sinds die tijd hebben ruim 600 oude paarden hier heerlijke laatste levensjaren doorgebracht, met verzorging en aandacht van deskundige medewerkers en toegewijde vrijwilligers. Grondlegger was dierenbeschermer de heer ’t Hart, die in een stal een opvang startte voor afgedankte werkpaarden. Inmiddels is zijn initiatief – dankzij donateurs en vrijwilligers – uitgegroeid tot een stichting met drie boerderijen met graas- en stalruimten voor 120 paarden en pony’s én een kenniscentrum over de verzorging van oude paarden en pony’s. Meer informatie: www.paardenkamp.nl