Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Geslaagde test hydrobak


Ietwat onwennig stappen Janneke en Pooff over de loopband. Het water reikt bijna tot hun buik en ondertussen wordt er boven hun hoofd druk overlegd. De Welsh corgi’s besluiten al snel dat het eigenlijk wel lekker is, zo’n bak met warm water, en zetten rustig de ene poot voor de ander. Test geslaagd!

Aquafitness
Voor wie zijn hond (en incidenteel ook een kat) wil laten revalideren door middel van ‘aquafitness’ zijn er in Nederland enkele van dit soort apparaten beschikbaar, maar een systeem van deze leverancier waarbij je ook de hellingshoek van de loopband kunt variëren was er nog niet eerder.

‘De loopband kan ook in z’n achteruit gezet worden’, verduidelijkt Aline Hoving, dierenfysiotherapeut bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG). ‘De maximale snelheid is 11 kilometer per uur. Door de opwaartse druk van het water wordt de patiënt minder belast. Dat scheelt bij pijnlijke gewrichten door bijvoorbeeld artrose. En dankzij het water worden spieren sneller getraind, want door water lopen is zwaarder dan op het droge. Op dit moment is er nog een wachtlijst aangezien we deze dienst nu alleen nog maar op vrijdag kunnen aanbieden. Maar hopelijk gaat dat in de toekomst veranderen!’

800 liter water
Om de hele bak te vullen met water zijn ca. 800 liter nodig. In de kelder van de UKG staat een grote tank en een pompinstallatie. Zachtjes brommend doet die zijn werk. Boven, in de behandelkamer, merk je er helemaal niets van. Compleet geruisloos draait de loopband zijn rondjes door het warme water van de hydrobak. En Janneke en Pooff vervolgen gewoon hun weg.

Binnenkort komen bij de afdeling Dierfysiotherapie de eerste echte patiënten revalideren in de hydrobak. Wordt vervolgd!