Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Screening op hartziekte HCM


Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende hartziekte bij katten. Er zijn schattingen dat misschien wel 10-20 % van alle katten een vorm van HCM heeft. Binnen bepaalde rassen zoals de Maine coon en de ragdoll komt de ziekte nog vaker voor, maar ook bij de gewone huiskat is HCM een veelvoorkomende ziekte.

HCM is een erfelijke ziekte waarop u uw kat kunt laten onderzoeken (screenen) door de dierenarts-cardiologen van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Ook al zijn er geen symptomen, dan nog kan het vaststellen van HCM van belang zijn. Is de diagnose HCM gesteld bij een kat, dan kan er beter niet meer gefokt worden met dit dier. Daarnaast kan de aanwezigheid van HCM van invloed zijn op toekomstig medisch handelen (bijvoorbeeld het toedienen van medicatie of narcosemiddelen). 

Voor hartscreeningsonderzoeken door een dierenarts-cardioloog kunt u als fokker/eigenaar een afspraak maken bij de afdeling Cardiologie-Pulmonologie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. 

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar https://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/cardiologie-gezelschapsdieren/hcm-screening-kat/ . U kunt voor meer informatie ook contact opnemen via email via cardiologieUKG@uu.nl . Voor het maken van een afspraak voor HCM-screening kunt u contact opnemen met de patiëntenadministratie van de UKG, zie https://www.diergeneeskunde.nl/contact/#gezelschapsdieren .

Meer informatie over de afdeling Cardiologie-Pulmonologie kunt u vinden op https://www.diergeneeskunde.nl/klinieken/gezelschapsdieren/cardiologie-pulmonologie/