Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS)

De afgelopen dagen is er in de paardenwereld in Nederland veel ophef over het Warmblood Fragile Foal Syndrome. Deze erfelijke aandoening wordt al meerdere jaren in de Verenigde Staten onderkend en er is ook een genetische test beschikbaar om de aandoening te bewijzen en dragers op te sporen.

Een veulen met WFFS kan dood of te vroeg geboren worden en/of geboren worden met afwijkingen. De belangrijkste afwijkingen bij het pasgeboren veulen zijn: huidafwijkingen (zoals te elastische huid die gemakkelijk scheurt, wonden die ‘zomaar’ ontstaan) en overstrekking (‘hyperextensie’) van gewrichten. Doorgaans zullen de dieren binnen 1-2 weken na de geboorte sterven of zij moeten worden geëuthanaseerd.

Lees meer…