Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Laat uw hond of kat tegen een gereduceerd tarief castreren


Moet uw hond of kat gecastreerd worden én wilt u een steentje bijdragen aan het diergeneeskundig onderwijs? Laat uw huisdier dan castreren bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG).

Onderwijs
De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren is een onderdeel van de faculteit Diergeneeskunde. Daarom wordt er op de verpleegafdelingen ook onderwijs gegeven aan coassistenten: studenten Diergeneeskunde in de praktische fase van hun opleiding. Voor onze studenten is het belangrijk om met zoveel mogelijk operaties mee te kijken. Daarom zijn er ook bij de castraties zo’n vijf studenten aanwezig.

Castreren
Bij castreren hebben we het over het verwijderen van (een deel van) de geslachtsorganen. Deze term wordt officieel gebruikt bij zowel mannetjes als vrouwtjes. De castratie bij teefjes, reuen, poezen en katers wordt bij de UKG uitgevoerd door een coassistent, onder begeleiding van een chirurg.

U kunt uw huisdier komen brengen op de ochtend van de operatie. Bij aankomst krijgt u een uitgebreide uitleg van de dierenarts. Ook hier zijn studenten bij aanwezig.

Narcose
Uw huisdier gaat tijdens de operatie onder volledige narcose. Dit betekent dat een anesthesist uw hond of kat van begin tot eind zal begeleiden. Bij teefjes en poezen kijken we goed in de buik of er geen afwijkingen zijn. Komen we die wel tegen, dan nemen we nog tijdens de operatie contact op. Meestal blijft uw huisdier dan nog een nacht ter observatie en voor het toedienen van pijnstilling.

Gereduceerd tarief
Omdat door de intensieve begeleiding van de studenten de castratie hier wat meer tijd kost dan bij uw eigen dierenarts en omdat we een onderwijsinstelling zijn, liggen de kosten van een castratie bij de UKG iets lager dan bij uw eigen dierenarts.

In verband met de onderwijsroosters die altijd vastliggen, vindt de castratie altijd op een maandag plaats.

Meer informatie en aanmelden: chirurgieukg@uu.nl
U krijgt binnen een week een reactie op uw aanmelding.

Let op!
Uw dier dient gezond te zijn en bij reuen en katers moeten de testikels ingedaald zijn.