Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Lancering PETscan 2.0: samen erfelijke problemen aanpakken


Het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) van de faculteit Diergeneeskunde lanceert PETscan 2.0. PETscan is een systeem dat ontwikkeld is om de problematiek omtrent erfelijke ziekten bij gezelschapsdieren in kaart te brengen.

De nieuwe versie van PETscan bevat alle diagnoses van hond en kat en daarnaast is er ook informatie voor de dierenarts aan toegevoegd. Hierdoor krijgt de dierenarts waardevolle, up-to-date informatie over (DNA) diagnostiek en welke rassen extra gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen.

Ik ben ontzettend blij met deze nieuwe versie van PETscan, het is een uniek systeem waarbij nauwe samenwerking tussen dierenartsen en wetenschap plaatsvindt. Hiermee kunnen we erfelijke aandoeningen bij honden en katten gericht gaan aanpakken. Else den Boer, dierenarts-onderzoeker PETscan: “Sinds PETscan 2.0 draait, hebben zich al weer enkele dierenklinieken aangemeld. Om PETscan een succes te laten worden zijn er nog meer klinieken nodig die PETscan structureel gaan gebruiken.”

Over PETscan
PETscan is geïntegreerd in de Praktijk Management Software (PMS). Dierenartsen voeren bij elk consult de diagnose in via een link naar PETscan vanuit de patiëntenkaart, vervolgens wordt deze diagnose geregistreerd in de centrale database van het ECGG.

De epidemiologische gegevens uit PETscan worden gebruik om inzicht te krijgen de omvang van de problematiek rondom erfelijke ziekten, om onderzoek te prioriteren en duurzame fokprogramma’s te ontwikkelen. Daarnaast zijn deze gegevens de eerste stap in de ontwikkeling van DNA diagnostiek.

Meer informatie
Voor meer informatie en/of om u aan te melden voor PETscan: www.uu.nl/ecgg/petscan. Voor vragen kunt u mailen naar ecgg@uu.nl