Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Luiaard succesvol geopereerd aan poot bij de faculteit Diergeneeskunde


De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren heeft enkele weken geleden een bijzondere patiënt behandeld: een tweevingerige luiaard. Door een ongelukje had het dier de drie tenen in zijn rechter achterpoot ontwricht. Een operatie aan een dergelijke verwonding komt bij honden en katten vaker voor, maar is bij een luiaard niet eerder gedaan.  

Een luiaard heeft een hele andere anatomie van de benige delen in de ondervoet. Daarom was een bijzondere behandeling in Utrecht noodzakelijk. Luiaarden hangen tot wel 90% van hun tijd ondersteboven in een boom, ervaren de wereld op zijn  kop, en komen er alleen uit voor een ‘grote boodschap’. Hangend in de boom gebruiken ze alle vier hun poten om te kunnen eten, behoud van de poot is voor het dier dan ook essentieel.

Hangend uit de narcose

De tenen van de luiaard zijn tijdens de bijzondere operatie onder anesthesie recht gezet en in de juiste positie gefixeerd met pinnen en aan de buitenkant ingebed in uitgehard plastic, met daaromheen een verband. Het ‘pin-plastic apparaat’ is dusdanig sterk dat het dier gedurende de 6 weken van de botgenezing de poot gewoon mag gebruiken waarvoor die bedoeld is: hangen. De luiaard hing dan ook nog voordat hij helemaal wakker was alweer aan een stok.

Goed herstel

Nu enkele weken later gaat het heel goed met de geopereerde luiaard. Het dier eet en drinkt goed en hangt aan alle vier poten. Zes weken na de operatie zal het ‘pin-plastic apparaat’ onder verdoving weer verwijderd worden en kan het dier weer zelfstandig hangen.