Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Primeur aan de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht: het eerste op maat gemaakte 3D geprint

18 december 2019

Dierenartsen, onderzoekers en hoefsmeden van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht hebben deze week voor het eerst volledig op maat gemaakt kunststof hoefbeslag middels 3D printtechniek toegepast op een paard. Het team van onderzoekers hoopt met een dergelijke toepassing in het kader van ‘personalised hoofcare’ het welzijn en de gezondheid van paarden en paardachtigen te kunnen verbeteren.

 Effecten in kaart brengen

De komende weken zullen nog een aantal paarden van op maat gemaakt 3D geprint hoefbeslag voorzien worden. Het onderzoeksteam zal het effect van dit gepersonaliseerde hoefbeslag in kaart te brengen door onder andere te kijken naar slijtagekarakteristieken en de eventuele invloed op de hoefhoek, het bewegingspatroon en de drukverdeling in de hoef.

 Q-horse systeem

Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van state-of-the-art meetinstrumenten op gebied van biomechanica en bewegingsanalyse. Met behulp van op de hoef bevestigde sensoren worden parameters zoals staplengte en lengte van de zweef- en steunfase gemeten. Door middel van drukplaten kunnen krachten gemeten worden die tijdens de landing en afzet van een hoef vrijkomen. De vergelijking tussen de vrijgekomen krachten vóór en na aanbrengen van het 3D geprinte kunststof beslag geeft inzicht in de wijze waarop het hoefbeslag de drukverdeling in de hoef al dan niet beïnvloedt. Ten slotte worden de paarden ook met het zogenaamde Q-horse systeem, het meest nauwkeurige systeem voor bewegingsanalyse bij paarden, gemeten. Daarmee kan een eventuele invloed van het hoefbeslag op het bewegingspatroon worden vastgesteld.

 Dit onderzoek is mede mogelijk dankzij Vrienden Diergeneeskunde en de bijdragen van vele individuele paardenliefhebbers, de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden, de Stichting Dierenziekenhuis Maria Naundorf van Gorkum, de Stichting Animales en het Jubileumfonds. Dank zij deze financiële steun is het eerste op maat gemaakte 3D geprint kunststof hoefbeslag een feit!

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het artikel in de Vetscience.